Senang Hamil: Ibu Hamil, Elakkan Makanan Ini Sepanjang Kehamilan Anda

Tuesday, January 12, 2016

Ibu Hamil, Elakkan Makanan Ini Sepanjang Kehamilan Anda


Telur separuh masak atau telur mentah mungkin mengandungi bakteria salmonella, oleh itu lebih baik jika anda mengelak dari memakannya semasa hamil. Ini kerana, ketika hamil, sistem imun anda berubah di mana tugas utamanya kini ialah melindungi bayi dalam kandungan. Ini bermakna, anda lebih mudah mengalami keracunan makanan daripada bakteria salmonella. 


Keracunan salmonella tidak membahayakan bayi anda secara langsung, tetapi ia boleh membuatkan keadaan lebih teruk apabila anda hamil dan menyebabkan:
  • Muntah dan cirit-birit yang teruk;
  • Sakit perut
  • Sakit kepala
  • Suhu badan tinggi
Untuk mengurangkan risiko mendapat salmonella, masaklah telur sehingga kedua-dua bahagian kuning dan putihnya keras. 


Semasa hamil, ikutilah panduan berikut untuk memasak telur:
  • Rebus telur bersaiz sederhana selama sekurang-kurangnya tujuh minit.
  • Goreng telur pada bahagian atas dan bawah
Jika anda makan di luar atau tapau daripada kafe, kedai kek atau bakeri, elakkan daripada membeli sorbet, meringue, mousse, mayonis atau pencuci mulut seperti tiramisu. Makanan tersebut biasanya mengandungi telur mentah. Mayonis dalam botol seperti yang biasa didapati di pasaraya biasanya dibuat daripada telur yang dipasteurkan, oleh itu ia selamat dimakan. Periksalah labelnya jika anda tidak pasti.

sumber : babycenter.com.my




....................

Kami berpengalaman lebih 6 tahun dalam menyelesaikan masalah :

- Masalah Sukar Hamil
- Masalah Haid
- Senggugut Kuat
- Rahim Xkuat
- Mudah Keguguran
- Ada Cyst, PCOS, Fibroid Dan Endometriosis
- Masalah Suami

Whatsapp "SV27" ke 014 291 4693 dan biarkan kami membantu anda


Realisasikan Impian Anda Mempunya Zuriat!!!
.